неділя, 19 січня 2020 р.


Самостійна робота
Поети-шістдесятники
                                                                Варіант І
І рівень1.   Хто з перелічених поетів не належить до літературного шістдесятництва: І.Драч, В.Симоненко, Б.Олійник, І.Калинець?2.   Кого Олесь Гончар назвав «витязем молодої української поезії»?3.   Хто з поетів-шістдесятників здобув славу неперевершеного поета-пісняра?4.   Вкажіть головну думку вірша Василя Симоненка «Ти знаєш, що ти — людина?»?5.   Схожа проблема – «нерівня душ – це гірше, ніж майна» - наявна у творах рядка:«Кайдашева сім’я»,  «Лісова пісня», «Тіні забутих предків», «Маруся Чурай».6.   Материнська тривога за долю сина, перед яким відкривається дійсність, - головний мотив поезії В. Симоненка7.   Яку філософську думку висловлює Ліна Костенко у фіналі поезії «Пастораль XX сторіччя»: необережність призводить до лиха - діти завжди повинні слухатися дорослих; життя приходить на зміну смерті - життя вічне і безперервне; все залежить від Бога; жодна людина не застрахована від нещастя.8.   Який жанр домінує у творчості І. Драча? 9.   Назвіть поезії Д. Павличка, що стали популярними піснями.10.        Хто є автором творів «Сеньйорито акаціє, добрий вечір», «У синьому небі я висіяв сни».11.        Визначить першу збірку творів Бориса Олійника: «Сива ластівка», «Б’ють у криницю ковалі», «У дзеркалі слово», «Двадцятий вал».
12.        Виберіть вірші, які належать перу І.Жиленко: «І світла алея», «Лелеченьки», «Маруся Чурай», «Вуличка мого дитинства».ІІ рівень13.         Встановити відповідність між твором і автором
1 А.Малишко                       а) «Українське альфреско»2 Л.Костенко                        б) «Задивляюсь у твої зіниці»3 І.Драч                                в) «Пісня про рушник»4 В.Симоненко                     г) «Балада про соняшник»5 Д.Павличко                       д) «Крило»6 Б.Олійник                          е) «Два кольори»14.         З наведених рядків визначте назву твору та його автора.
1)     Можна все на світі вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину...2)    Я візьму той рушник, простелю наче долю..3)    Виходить полк Іван під корогвами..4)    Поезія – це завжди неповторність…5)    Юний..сивий чоловік німо плакав з перебитим у лікті крилом…6)    Поезіє, сонце моє оранжеве… Самостійна робота
Поети-шістдесятникиВаріант ІІІ рівень1.            Хто з перелічених поетів не належить до літературного шістдесятництва: Л.Костенко, Д.Павличко, В.Голобородько, І.Жиленко?2.   Яка збірка В.Симоненка принесла йому визнання за життя?
3.   Які народнопоетичні символи з перелічених наявні в поезії Василя Симоненка «Лебеді материнства»: калина і тополя;  верба і тополя; барвінок; лебеді, верби і тополі.4.            Кому з поетів були притаманні футуристичні та сюрреалістичні шукання?5.   Про кого (що) йдеться у творі «Задивляюсь у твої зіниці...»? 6.   Укажіть твір Дмитра Павличка, ідейний зміст якого передають слова: Не усміхались навіть крадькома; Напевно, дуже, добре пам'ятали, Що здох тиран, але стоїть тюрма! 7.   Укажіть назву твору Ліни Костенко, у якому митець роздумує про значення слова в житті людини.8.   Який реальний образ «перевтілюється» в соняшник (за «Баладою про соняшник» І.Драча)? 9.   У якому творі Д.Павличко дає зрозуміти, що життя – це два основні кольори, в яких поєднуються радість зі смутком, щастя з горем?10.        У Довженковому фільмі ……М. Вінграновський виступив у ролі Івана Орлюка: «Повість полум'яних літ», «Вася-реформатор», «Земля», «Щорс».
11.        Мати залишає рідним на згадку про себе (Б. Олійник «Пісня про матір»): гучну українську пісню; життєву науку і казки; садок вишневий коло хати; любов до рідної мови та вітчизняної культури.
12.         Виберіть вірші, які належать перу А. Малишка: «Лебеді материнства», «Пісня про рушник», «Ти знаєш, що ти людина», «Стежина», «Два кольори».ІІ рівень                             
15.         Встановити відповідність між твором і автором
1М.Вінграновський                       а) «Ти знаєш, що ти - людина»2 Л.Костенко                                  б) «І світла алея»3 І.Драч                                           в) «Лелеченьки»4 В.Симоненко                              г) «Чорнобильська мадонна»5 Д.Павличко                                 д) «Сеньйорито акаціє, добрий вечір»6 І.Жиленко                        е) «Страшні слова, коли вони мовчать»16.         З наведених рядків визначте назву твору та його автора.
1)     Рідна мати моя, ти ночей не доспала..2)    Він бігав наввипередки з вітром, він вилазив на грушу і рвав у пазуху гнилицю..3)    Україно, ти моя молитва, ти моя розпука вікова, громотить над світом люта битва..4)    А я стояла…Що ж мені, кричати? Які мені сказати їм слова?5)    І світла алея веде до стрімкої води. Скажи мені, де я? І звідки ця легкість ходи?6)    Посіяла людям літа свої, літечка житом, Прибрала планету,послала стежкам споришу, Навчила дітей, як на світі по совісті жити..

Немає коментарів:

Дописати коментар

Презентація на майстер клас

https://drive.google.com/file/d/1gpLlrJ0R8QDSAAki7wsC6we4z2oqjriN/view?usp=sharing